تحلیل پژوهشهای انجام شده در شهرداری تهران – بخش دوم
توضیح: سامانه شفافیت شهر تهران بر اساس مصوبه شورای شهر پنجم به منظور انتشار دادههای مرتبط با عملکرد و فعالیتهای شهرداری مجموعهای از دادهها را در سامانه شفاف منتشر نموده است که از جمله آن، دادههای مرتبط با پژوهشهای انجام شده توسط سازمانهای وابسته به شهرداری است. این تحلیل میکوشد تا نگاهی به این دادهها داشته باشد و روایتی از جزئیات و محتوای این پژوهشها بدست دهد. جزئیات این داده را میتوانید در بخش اول تحلیل ببینید. در بخش دوم، موضوعاتِ پژوهش بررسی شد. در ادامه بخش سوم تحلیل را میخوانید.
پژوهشهای مکان محور
از بین پژوهشهای انجام شده، ۱۴۴ مورد مکانمحور هستند، یعنی در مورد یک خیابان، بزرگراه منطقه، محله یا مکان خاص انجام شده اند. ابرواژه زیر مجموعه این پژوهشها را نشان میدهد.

چه مکانهایی بیشتر مورد پژوهش قرار گرفته اند؟
در بین ۱۵ مکانی که بیشترین فراوانی پژوهشهای مکان محور را داشته اند، مناطق ۱۲، ۲۲، و ۱۳ به ترتیب با ۳۳، ۲۲ و ۵ پژوهش دارای بیشترین تمرکز بوده اند. دریاچه چیتگر (خلیجفارس) در منطقه ۲۲ شهرداری به تنهایی موضوع ۱۵ پژوهش مجزا را به خود اختصاص داده است. جدول زیر و نقشه صفحه بعد موقعیت مکانی و فروانی این پژوهشها را نشان میدهد.


کدام نهادها متولی پژوهشهای مکان محور هستند؟
بیشترین پژوهشهای مکانمحور چه از نظر تعداد و چه درصد توسط حوزه معاونت فنی انجام شده و پس از آن شهرداریهای مناطق مختلف قرار میگیرند. طبیعی است نوع فعالیت و شرح وظایف هر سازمان روی نسبت پژوهشهای مکانمحور آن تاثیر مستقیم دارد.

در معاونت فنی و عمرانی بیش از ۴۰% پژوهشها مکان محور هستند و این نسبت در شهرداری مناطق حدود ۳۵% است. کمترین نسبت مربوط به مراکزی است که زیرنظر شهردار فعالیت میکنند، که مرکز مطالعات و برنامه ریزی شهرداری تهران مهمترین سازمان در این دسته است؛ و بنا به ماهیت کلاننگر آن چندان هم عجیب نیست.

اما نکته شایان توجه این است که پژوهشهای مکانمحور در سالهای اخیر اهمیت و رشد قابل ملاحظهای داشته، بطوریکه از هر دو پژوهش انجام شده در سال ۱۳۹۸، یکی مکان محور بوده است. ممکن است یکی از دلایل این پدیده تغییر سیاست ثبت کلیدواژه در سال جاری باشد که باعث شده عمده پژوهشهایی که به یک مکان خاص مرتبط هستند کلیدواژه مکان داشته باشند.
