تحلیل پژوهشهای انجام شده در شهرداری تهران – بخش دوم
توضیح: سامانه شفافیت شهر تهران بر اساس مصوبه شورای شهر پنجم به منظور انتشار دادههای مرتبط با عملکرد و فعالیتهای شهرداری مجموعهای از دادهها را در سامانه شفاف منتشر نموده است که از جمله آن، دادههای مرتبط با پژوهشهای انجام شده توسط سازمانهای وابسته به شهرداری است. این تحلیل میکوشد تا نگاهی به این دادهها داشته باشد و روایتی از جزئیات و محتوای این پژوهشها بدست دهد. جزئیات این داده را میتوانید در بخش اول تحلیل ببینید. در ادامه بخش دوم تحلیل میآید.
تحلیل موضوعی
پاکسازی دادهها
برای تحلیل محتوای پژوهشها، کلیدواژههای ثبت شده برای آنها بررسی شده. تعداد کلیدواژهها به نسبت پژوهشها بسیار زیاد، متنوع و غیراستاندارد است و این موضوع قابلیت نمایهگذاری ،جستجو و انجام تحلیلهای مشابه این تحلیل را دشوار کرده است.
برخی کلیدواژهها اساساً اطلاعاتی درباره محتوا به مخاطب نمیدهند (مانند تهران، شهر تهران، کاهش، گزارش مرحله اول، ملاحظات، …)، و تعداد دیگری حاوی بسیار جزئی و فاقد کلیت لازم هستند (مانند خودروهای حامل مواد خطرناک، نداشتن ادبیات مشترک در حوزه برنامه ریزی). همچنین تعداد بسیار زیادی از کلیدواژهها تکراری یا بسیار مشابه هستند (راهبرد/راهبردی، رضایت/رضایتسنجی/میزان رضایت، زنان/بانوان/وضعیت بانوان، و …).
لذا پیش از انجام تحلیل، کل کلیدواژهها یک دور بررسی و پالایش شد تا از میان ۲۰۰۴ کلیدواژه یکتا، حدود ۲۶۰ کلیدواژه با تفکیکپذیری معقول بدست آید. از این میان مورد از کلیدواژهها «بیمحتوا» تشخیص داده شد. همچنین تعداد زیادی از کلیدواژهها مربوط به یک مکان خاص بوده که در پیشپردازش، عنوان کلی «مکان محور» را به آنها دادهایم.
مهمترین موضوعات
به منظور تحلیل بهتر موضوعات متنوع، یک ساختار سلسله مراتبی تعریف کردیم که ۲۶۰ موضوع اصلی بدست آمده از دادهآمایی کلیدواژهها سطح اول آن را تشکیل میدهد و در سطح دوم، خود کلیدواژهها قرار میگیرند. در این قسمت ترکیب فراوانی موضوعات اصلی را مشاهده میکنید:

برای شناخت بهتر تنوع محتوایی پژوهشها به نمودار ابرواژه در شکل زیر توجه کنید:

برای بررسی جزئیات بیشتر، به کلیدواژههای تشکیل دهنده این تگها در ابرواژههای زیر نگاهی میاندازیم.
اقتصادی: رونق در مقابل حمایت
در موضوع «اقتصادی»، تاکید بیشتری بر روی سرمایهگذاری، کسب و کار و وضعیت فعالان اقتصادی در شهر شده که نگاهی به سمت کارآفرینی و وضعیت رونق و اشتغال را نشان میدهد (در مقابل نگاه حمایتی یا ارزیابی وضعیت معیشتی). موارد دیگری مانند هبه و برآورد هزینه هم جزو موضوعات مورد توجه در تگ اقتصادی بودهاند. سایر موضوعات با تراکم و تمرکز کم و موردی بررسی شدهاند.

آسیب اجتماعی؛ تکدیگری و اعتیاد
در موضوع «آسیبهای اجتماعی»، مهمترین مسائل تکدیگری و اعتیاد هستند که بعضاً کلیدواژههای مختلف اما مشابهی برای آنها به کار رفتهاست. در موضوع آسیبها نسبت به پژوهشهای اقتصادی تمرکز بیشتر و تنوع کمتری وجود دارد.

مسائل اجتماعی؛ مشارکت و سرمایه اجتماعی
موضوعات اجتماعی بر خلاف دو موضوع قبلی (اقتصادی و آسیبهای اجتماعی)، عموماً انتزاعی هستند و عدالت اجتماعی، سرمایه اجتماعی، مشارکت اجتماعی و سبک زندگی از جمله مهمترین زیرموضوعات آن بشمار میآید.

نظر دهید